Energiebesparingspotentielen 2015. Deelrapport Sector Voedings- en Genotmiddelenindustrie

report
Het voorliggende rapport van de deelstudie 'Energiebesparings potentiëlen in de Voedings- en Genotmiddelenindustrie' is een compilatie van informatie die reeds eerder verscheen in het rapport 'Energie besparingspotentiëlen 2015, Fase 2, Toepassing ontwerp-onderzoeks methodiek voor de Voedings- en Genotmiddelenindustrie' (TNO-Rapport 89-320), met nieuwe, nog niet eerder gerapporteerde, gegevens over het energieverbruik op lange termijn. In het eindrapport van de studie als geheel, dat in 1990 verscheen, worden de resultaten van deze deelstudie wel reeds samenvattend weergegeven. Het rapport behandelt sectorsgewijs het energieverbruik van de Nederlandse voedings- en genotmiddelenindustrie, waarbij wordt aangegeven op welke gebieden, in welke processtappen er met nieuwe technieken besparingen kunnen worden bereikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een methode waarbij het verbruik van totale sector wordt opgedeeld naar 7 verschillende subsectoren; Zuivel-, Suiker-, Margarine/olie/vetten-, Brood/banket-, Zetmeel-, Veevoeder- en Bier/mout-industrie. Van elk van deze subsectoren is het verbruik vervolgens opgedeeld naar produktstromen, en per produktstroom in processtappen. Van elke afzonderlijk processtap ís getracht een specifiek verbruik, een verbruik gerelateerd aan de produktiehoeveelheid, boven tafel te krijgen. Hiertoe is in eerste instantie gebruik gemaakt van informatie uit literatuur-bronnen, (proces-)apparatuurleveranciers. Vervolgens is een serie gesprekken gevoerd met sectorspecialisten (experts). Na afloop van deze expert-consultatieronde werden de oorspronkelijk verbruikscijfers eventueel aangepast en vervolgens besproken met betrokken experts.
Topics
TNO Identifier
252346
Publisher
TNO
Collation
50 p.
Place of publication
Apeldoorn