Hoe maak je een ploegendienst gezonder: een literatuuronderzoek naar roosterkenmerken, gezondheid en persoonsverschillen
article
Het werken in ploegendienst brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en kan het sociale leven verstoren. Inzicht in effectiviteit van interventies biedt HRM aanknopingspunten voor het bepalen van het duurzaam inzetbaarheidsbeleid van ploegendienstmedewerkers. Een interventie is het roosteren volgens ergonomische aanbevelingen, al is nog onduidelijk wat de optimale configuratie is en hoe deze verschilt per persoon. Het doel van dit onderzoek is om door middel van een literatuuronderzoek 1) de relatie tussen het rooster, gezondheid en welzijn te onderzoeken en 2) te onderzoeken in hoeverre deze relatie verschilt naar persoonskenmerken. De resultaten laten sterke verbanden zien op drie onderdelen: het werken in ploegendienst leidt op de lange termijn tot gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2, met name bij langdurig (>20 jaar) werken in nachtendiensten. Op de korte termijn blijkt voornamelijk voldoende rust tussen opeenvolgende diensten belangrijk te zijn voor het verminderen van vermoeidheid, verzuim en werk-privédisbalans. Ook is er sterk bewijs dat autonomie over de werktijden zorgt voor het beter inregelen van de werk-privébalans. Er is weinig bewijs gevonden voor verschillen naar persoonskenmerken, met name omdat er weinig onderzoek beschikbaar is. Het advies voor de HRM-praktijk is 1) het verminderen van de hoeveelheid nachtwerk waar mogelijk, 2)indien nachtwerk noodzakelijk is, voldoende rust in het rooster in te bouwen en 3) het vergroten van de autonomie over het rooster. Daarnaast is het advies om de gezondheid van ploegendienstmedewerkers periodiek te monitoren, met name bij oudere medewerkers.
Topics
TNO Identifier
966777
Source
Tijdschrift voor HRM, 25(1), pp. 92-120.
Pages
92-120