Minder klachten en verzuim door betere keuken : het zijn niet alleen koks met lange messen
article
In de restauratieve dienst van een leefgemeenschap voor geestelijk gehandicapten kwamen veel nek- en schouderklachten voor. Dit artikel beschrijft een project ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in deze instellingskeuken. Het project werd uitgevoerd door middel van observaties en metingen van de fysieke belasting. Tevens werden klimaat- en geluidmetingen uitgevoerd. Vervolgens werd een enquête afgenomen over de lichamelijke belasting, de ervaren belasting door de omgeving en de gezondheidsbelasting. Aan de orde komen belastende lichamelijke bewegingen, tocht en lawaai, en hoe deze situatie verbeterd is. Ook wordt ingegaan op verbeteringen aangaande de opstelling en routing in de keuken en op de training op het gebied van houding en beweging. Tenslotte wordt verslag gedaan van de enquête die een jaar na de ingevoerde verbeteringen werd gehouden. Geconcludeerd kon worden dat de klachten waren afgenomen en het verzuim gedaald.
Topics
TNO Identifier
134198
Source
Maandblad voor Arbeidsomstandigheden, 69(2), pp. 75-76.
Pages
75-76