Arborisico's in de branche horeca
report
In de Horeca werken ca. 200.000 werknemers in veelal kleine bedrijven. In de branche van de Horecabedrijven zijn de risicogroepen vooral de afwassers, oberkelners, koks en kelner-serveersters, maar ook vakantiewerkers. Er komt een hoog ziekteverzuim voor en veel personeelsverloop. De Arbozorg staat nog niet op een hoog niveau, waardoor de werknemers niet goed ergens terecht kunnen voor hulp bij lichamelijke klachten of psychische problemen. Uit de Periodieke Onderzoek Leefsituatie (POLS) van het CBS blijkt, dat werkdruk en lichamelijke belasting verreweg de grootste arboproblemen vormen. In de horeca bestaat hoge werkdruk al even lang als de sector zelf. Structurele aandacht kreeg dit arboprobleem echter pas toen de werkgevers de financiƫle gevolgen gingen merken van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. Sociale partners en overheid hebben de handen ineengeslagen om via een arboconvenant de hoge werkdruk in de horeca aan te pakken. Doelstelling van het arboconvenant voor de horeca dat eind mei 2000 werd ondertekend en loopt tot juni 2003, is te komen tot een reductie van werkdruk met 10% per jaar.
Topics
TNO Identifier
172788
Publisher
TNO
Collation
18 p.
Place of publication
Hoofddorp