Title
Reductie van blootstelling aan omgevingstabaksrook in de horeca door ventilatie en luchtreiniging
Author
TNO Bouw
de Gids, W.F.
Opperhuizen, A.
Publication year
2004
Abstract
Naar aanleiding van het beleid van de rijksoverheid om het tabaksgebruik te verminderen en de niet-roker te beschermen, wordt in dit rapport beschreven in welke mate ventilatie en luchtzuivering kunnen bijdragen aan vermindering van de blootstelling aan omgevingstabaksrook in de horeca. Allereerst is onderzocht hoe omgevingstabaksrook is samengesteld en is nagegaan welke componenten gebruikt kunnen worden als ‘marker' voor het kwantificeren van deze rook. De combinatie nicotine, 3-ethenylpyridine en PM2,5 lijkt het best te werken. Daarna zijn technieken beschreven voor ventilatie en luchtreiniging die gebruikt zouden kunnen worden in de horeca. Met optimale ventilatie (verdringing met de juiste volumestromen en fysieke scheiding) en luchtreiniging is in principe een aanzienlijke reductie van de blootstelling aan omgevingstabaksrook te bewerkstelligen. De huidige praktijk in de horeca is daar erg ver van verwijderd; bij beter gebruik van de huidige apparatuur is, ruw geschat, een reductie van enige tientallen procenten te realiseren. Volledige reductie van de gezondheidsrisico's door ventilatie zal niet mogelijk zijn. Dit onderzoek werd verricht in het kader van het project Ventilatie Tabaksrook in opdracht van de Directie Voeding en Gezondheidsbescherming van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Subject
Roken
Ventilatie
Gevaarlijke stoffen
Horecabedrijven
Arbeidshygiene
Maaltijden
Drankenverstrekking
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:f15e1265-0699-43ef-97fc-a7f3bf72a53e
TNO identifier
320257
Report number
2004-GGI-R0046 340450001/2004
Publisher
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ; TNO, Bilthoven ; Delft
Document type
report