Title
RSI in de vleessector
Author
TNO Arbeid TNO Voeding
Beune, H.A.T.
Blatter, B.
de Looze, M.P.
Schoenmaker, N.
Thé, K.H.
Groenesteijn, L.
Vink, P.
Logtenberg, H.
van Dijk, R.
Publication year
2002
Abstract
Het Ministerie van SZW, de sociale partners in de vleessector en de productschappen voor Vee, Vlees en Eieren zijn van mening dat de werknemers in de vleessector een hoog risico op RSI lopen en willen dit risico terugdringen. TNO heeft onderzoek gedaan naar de klachten die ontstaan door repeterende bewegingen, het aantal mensen dat wordt blootgesteld en de mogelijke aanpak van deze problematiek. Ongeveer de helft van alle functies in de vleessector heeft een RSI-risico. In 45 (23%) van de 206 beoordeelde functies staan werknemers bloot aan een sterk verhoogd risico. Bedrijfstakonderdelen waar de grootste RSI-problemen bestaan zijn: het vuile deel van kalfs-, rund- en varkensvleesproducten; het slachten en opdelen van kippen; en de vleeswarenindustrie. Uit de literatuur en in de Nederlandse vleessector bestaan veel oplossingen om de belastende factoren, die kunnen leiden tot RSI, voorkomen of beheersen. Enkele voorbeelden zijn: betere messen, taakroulatie, in hoogte verstelbare werktafels, in hoogte verstelbare bordessen, fixeer-mogelijkheden voor vlees, automatiseren van handelingen, zittend werk in plaats van staand, minder lage omgevingstemperaturen etc.
Subject
Historisch materiaal TNO
Vleesindustrie
Vleeswarenindustrie
Nederland
Fysieke arbeidsbelasting
Ergonomie
RSI
Chronische klachten
Kortcyclisch werk
CKC
Arbobeleid bedrijven
Convenanten
Slachterijen
Abattoirs
Slachterijen
Vleesverwerking
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:d63e6004-db68-4c36-b3bd-80c062c4955f
TNO identifier
274378
Publisher
Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Den Haag
ISBN
9059011058
Series
Convenant reeks
Document type
report