Title
De voedingswaardewijzer: Een oriënterend onderzoek onder consumenten
Author
Glerum-van der Laan, C.
Aten-Samson, J.M.
Centraal instituut voor voedingsonderzoek TNO
Publication year
1986
Abstract
In een mondelinge enquête is bij 154 consumenten de bekendheid met en het begrip van de voedingswaardewijzer onderzocht. Tevens werd de attitude ten aanzien van voedingswaarde-etikettering ondezocht. Het onderzoek vond plaats in Noord-Nederland, waar de dichtheid van verpakte produkten met voedingswaardewijzer relatief het grootst is. In het onderzochte gebied brengt de voedingswaardewijzer bij de helft van de respondenten een herkenningsreactie teweeg na presentatie van deze wijzer, 37% let op de wijzer. De declaraties op de voedingswaardewijzer worden door veel respondenten onjuist geïnterpreteerd. Jongeren en hoger opgeleiden blijken de voedingswaardewijzer beter te kunnen interpreteren dan andere respondenten. Respondenten staan in het algemeen positief tegenover het etiketteren van voedingsmiddelen met voedingswaardewijzers. Van de respondenten zegt 67% in de toekomst deze wijzer te zullen gebruiken. Dit gebruik lijkt gestimuleerd te worden door een indringende confrontatie van de respondenten met de voedingswaardewijzer.
Subject
Medicine
Geneeskunde
Physiology
Fysiologie
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:cf520f6c-9d49-4bf1-a1bb-546d927ef488
TNO identifier
77475
Source
Voeding, 47 (4), 98-103
Document type
article