Title
Zzp'ers en werknemers: ongelijkheid in kwaliteit van werk [Self-employed and employees: Inequality in job quality]
Author
van der Torre, W.
Dirven, H.J.
van de Ven, H.
Publication year
2018
Abstract
In this article differences in job quality between the self-employed without staff and employees are examined. Data from the Netherlands Survey of the Self-employed and the Netherlands Working Conditions Survey conducted by TNO and Statistics Netherlands were used. Job quality was measured using the OECD framework, consisting of three dimensions: earnings quality, labor market security and the quality of the working environment. In terms of earnings quality, the self-employed earn less than employees, in particular the self-employed without staff who sell products, like farmers and shopkeepers. For labor market security, the self-employed without staff report more job insecurity in comparison with employees, although they also value the aspect of job insecurity less than employees. The experienced quality of the working environment is more favorable for the self-employed without staff. Compared to employees, the self-employed report more autonomy, more task variety and less workload. In conclusion, job quality differs between the self-employed and employees depending on the dimension of job quality.
In dit artikel wordt de kwaliteit van werk van werknemers en zelfstandig ondernemers zonder personeel vergeleken. De analyse is gebaseerd op data van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA). Bij de kwaliteit van werk is gekeken naar de inkomenspositie, de werkzekerheid en de kwaliteit van de werkzaamheden. Zelfstandigen zonder personeel komen negatiever uit de vergelijking met werknemers als het gaat om inkomenspositie. Dit geldt met name voor ondernemers die vooral producten of grondstoffen verkopen (zoals boeren en winkeliers). Daarnaast zijn de zelfstandigen minder tevreden over hun werkzekerheid. Tegelijkertijd hechten ze ook minder waarde aan werkzekerheid. Zelfstandig ondernemers komen juist positiever uit de vergelijking met werknemers als het gaat om aspecten van kwaliteit van de werkzaamheden. Dat geldt onder meer voor autonomie, variatie in het werk, werkdruk (taakeisen) en burn-outklachten. Ten slotte zijn zelfstandigen meer tevreden dan werknemers met hun werk en arbeidsomstandigheden.
Subject
ELSS - Earth, Life and Social Sciences
Life
Healthy Living
Work and Employment
Quality of labor
Working environment
Self-employed without staff
Employees
ZZP
Werknemer
Kwaliteit van arbeid
Kwaliteit van werk
Zelfstandige ondernemer
SP - Sustainable Productivity and Employability
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:b5e18989-fc0d-4004-abb3-0e7f073c1c2d
TNO identifier
814332
Source
Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, 34 (34), 156-169
Document type
article