Print Email Facebook Twitter Arborisico's in de branche horeca Title Arborisico's in de branche horeca Author TNO Arbeid Jongkind, R. Publication year 2002 Abstract In de Horeca werken ca. 200.000 werknemers in veelal kleine bedrijven. In de branche van de Horecabedrijven zijn de risicogroepen vooral de afwassers, oberkelners, koks en kelner-serveersters, maar ook vakantiewerkers. Er komt een hoog ziekteverzuim voor en veel personeelsverloop. De Arbozorg staat nog niet op een hoog niveau, waardoor de werknemers niet goed ergens terecht kunnen voor hulp bij lichamelijke klachten of psychische problemen. Uit de Periodieke Onderzoek Leefsituatie (POLS) van het CBS blijkt, dat werkdruk en lichamelijke belasting verreweg de grootste arboproblemen vormen. In de horeca bestaat hoge werkdruk al even lang als de sector zelf. Structurele aandacht kreeg dit arboprobleem echter pas toen de werkgevers de financiële gevolgen gingen merken van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. Sociale partners en overheid hebben de handen ineengeslagen om via een arboconvenant de hoge werkdruk in de horeca aan te pakken. Doelstelling van het arboconvenant voor de horeca dat eind mei 2000 werd ondertekend en loopt tot juni 2003, is te komen tot een reductie van werkdruk met 10% per jaar. Subject ArbeidsduurWerktijdenArbeidstijdenFysieke arbeidsbelastingPsychische arbeidsbelastingRisicoanalyseStoringsanalyseChecklistsConvenantenBedrijfstakkenOrganisatie van de arbeidMaaltijdenDrankenverstrekkingHotelsPensionsConferentie-oordenRestaurantsCafes To reference this document use: http://resolver.tudelft.nl/uuid:b09403c4-144a-48b2-a519-9aaf7a3dee35 TNO identifier 172788 Publisher TNO, Hoofddorp Document type report Files PDF jongkind-2002-horeca.pdf