Title
Actiegrenswaarden voor may contain-vermelding [Action levels for 'may contain' labelling]
Author
Blom, W.M.
Knulst, A.
Houben, G.F.
Publication year
2014
Abstract
Food allergic patients average one unexpected allergic reaction per yeer. A major cause of reactions is the unintentional presence ofallergens in packaged foods as a result of cross contamination during production. Consumers encounter voluntary labeling alerts like "may contain traces of ..." which show a poor correlation with the actual presence or absence ofa food allergen through cross contamination. A consequence is that patients do not always take the warnings seriously which leads to possible health risks for the food allergic patient. International stakeholders are working towards quantitiative guidelines for the precautionary statements based on scienbtific action levels. Improving precautionary labeling practices should increase the availability of safe product choices for allergic patients. It is important that physicians and dieticians are aware of these developments so they can adapt to the new situation and in due course adjust their advice to the food allergic population.
Patiënten met een voedselallergie hebben gemiddeld één keer per jaar een onverwachte allergische ¡eactie. Een belangrijke bron van problemen is de onbedoelde aanwezigheid van allergenen in levensmiddelen als gevolg van kruiscontaminatie. De huidige wijze van waarschuwen, bijvoorbeeld door mededelingen als "Kan mogelijk sporen bevatten van ...", ook wel May Contain-vermelding genoemd, blijkt een slechte correlatie te vertonen met de aan- ofafwezigheid van een voedselallergeen door kmiscontaminatie. Daardoor nemen allergische patiënten de waarschuwingen niet altijd meer serieus met alle risico's van dien. In internationaal verband wordt daarom gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe richtlijn voor de møy contøin-vermelding op het etiket op basis van wetenschappelijk gefundeerde actiegrenswaarden. DiI zal leiden tot uitbreiding van de productkeuze voor allergische patiënten. Het is belangrijk dat artsen en diëtisten op de hoogte zljnvan deze ontwikkelingen, zodarzij te zijner tijd de adviezen kunnen eanpassen aan de nieuwe situatie.
Subject
Life
RAPID - Risk Assessment Products in Development
ELSS - Earth, Life and Social Sciences
Food and Nutrition
Nutrition
Healthy Living
Allergens
Cross contact
Food products
May contain
Labelling
Reference dose
Action levels
Food allergen
Consumer
Dietitian
Food allergy
Food contamination
Food packaging
Food safety
Health hazard
Human
Physician
Population
Practice guideline
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:90233e00-408a-4d8e-989d-97d273cfcd3e
TNO identifier
507248
Source
Nederlands tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie, 24 (5), 244-248
Document type
article