Title
Actiegrenswaarden voor een mogelijke kruisbesmetting van een levensmiddel met allergenen
Author
Blom, W.M.
Houben, G.F.
Publication year
2013
Abstract
The unintentional presence of allergens in prepacked foods caused by cross contact is a problem for food allergic patients and food producers. The labelling of products with a precautionary label such as ‘May contain traces of ...’ shows a poor correlation with the actual presence or absence of food allergens due to cross contact of products. This has led to a reduced information value of the warning for the food allergic patient and subsequent possible health risks. International stakeholders are working towards quantitative guidelines for the precautionary statement based on science based action limits. Improving may contain label practice should improve product choices for allergic patients and give a better basis for the advice by doctors and dieticians.
De onbedoelde aanwezigheid van allergenen in levensmiddelen als gevolg van kruiscontaminatie is een probleem voor voedselallergische patiënten en levensmiddelenproducenten. Het etiketteren van producten met een zogeheten ‘kan mogelijk sporen bevatten van …’ (‘may contain’)-etikettering blijkt een slechte correlatie te vertonen met de aan- of afwezigheid van een voedselallergeen door kruiscontaminatie. Dit heeft geleid tot een verminderde waarde van de waarschuwing voor allergische patiënten met mogelijke gezondheidsrisico’s. In internationaal verband wordt daarom gewerkt aan het ontwikkelen van een kwantitatieve richtlijn voor de ‘may contain’-vermelding op basis van wetenschappelijk gefundeerde actiegrenswaarden. Een herziening van de huidige ‘may contain’-vermelding betekent een verbetering van de productkeuze voor allergische patiënten en een betere basis voor de advisering door artsen en diëtisten.
Subject
Actiegrenswaarden
Allergenen
Klinische drempelwaarden
Kruiscontaminatie
‘May contain’-etikettering
Referentiedosering
Action limits
Allergens
Clinical thresholds
Cross contamination
‘May contain’ labelling
Reference dose
Food and Nutrition
Healthy Living
Life
RAPID - Risk Analysis for Products in Development
ELSS - Earth, Life and Social Sciences
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:882e386d-ea98-4922-b844-cc580902a599
TNO identifier
525871
Source
Nederlands Tijdschrift voor Allergie & Astma, 13 (13), 74-80
Document type
article