Title
Fijnstof bij het koken: Het effect van kookafzuiging op fijnstofconcentraties in woningen
Author
Jacobs, P.
Kornaat, W.
Borsboom, W.A.
Publication year
2017
Abstract
Fijnstof met een deeltjesgrootte tot en met 2,5 µm (PM2,5) veroorzaakt met afstand de grootste gezondheidslast in vergelijking met andere binnenmilieufactoren. TNO toont aan dat pieken aan fijnstofconcentratie rond het koken in huis verantwoordelijk zijn voor circa 30% van de totale blootstelling aan fijnstof, inclusief de blootstelling die in het verkeer wordt opgelopen. Dit vraagt om aandacht. Om de blootstelling aan fijnstof tijdens het koken inzichtelijk te maken, zijn laboratoriummetingen en modelonderzoek uitgevoerd, in combinatie met de energetische consequenties van de mogelijke maatregelen tot reductie van fijnstofconcentraties. Doel van dit artikel is om de effecten van kookafzuiging en spuiventilatie te laten zien, zowel ten aanzien van luchtkwaliteit, energie als thermisch comfort.
Subject
Fluid & Solid Mechanics
HTFD - Heat Transfer & Fluid Dynamics
TS - Technical Sciences
Healthy for Life
Health
Healthy Living
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:6e023376-8efa-482b-9568-3c867305e003
TNO identifier
763216
Source
Bouwfysica
Document type
article