Title
Voeding en gezondheid
Author
van 't Veer, P.
van Dijken, P.
Zimmermann, K.
Gijsbers, G.W.
Publication year
2015
Abstract
Nederland staat op het gebied van gezondheid en voeding voor een aantal belangrijke uitdagingen. In de eerste plaats blijven welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas in de komende jaren een groot probleem; steeds meer onder jongeren, en niet alleen door te veel en ongezonde voeding, maar ook door gebrek aan beweging en andere lifestyle factoren. Een tweede uitdaging is dat we door de toegenomen levensverwachting in de toekomst te maken krijgen met een veel grotere groep ouderen van boven de tachtig jaar. Deze groep mensen heeft specifieke behoeften en wensen waar het gaat om goede en gezonde voeding. Een derde belangrijke uitdaging is dat we grote verschillen in de bevolking zien waar het gaat om gezondheid en levensverwachting: in Nederland is het verschil in levensverwachting tussen laag- en hoogopgeleiden meer dan zeven jaar en het verschil in gezonde levensverwachting is nog veel groter. Dat heeft onder andere te maken met grote verschillen in kennis over gezondheid en voeding (health literacy) en het vermogen om die kennis in gedrag om te zetten. Voedingsgedrag wordt jong aangeleerd, is biologisch bepaald en later in (on)bewuste, maar niet onveranderbare gedragspatronen vastgelegd. Hoe we de kennis over gezonde voeding effectief kunnen omzetten in strategieën voor een betere volksgezondheid is een complexe uitdaging die zowel biologische als sociale aspecten kent en die de hele levenscyclus omvat.
Subject
Urban Mobility & Environment
SP1 - Strategy & Policy 1
ELSS - Earth, Life and Social Sciences
Healthy for Life
Nutrition
Healthy Living
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:5f08f8d7-c5f6-4f58-857a-f1a356489394
TNO identifier
527734
Source
Agenda voor Nederland, 63-67
Document type
bookPart