Title
De effectiviteit van interventies ter stimulering van gezonde voeding
Author
TNO Kwaliteit van Leven
Proper, K.I.
Bakker, I.
van Overbeek, K.
Verheijden, M.W.
van Mechelen, W.
Publication year
2006
Abstract
In dit artikel worden de resultaten beschreven van een onderzoek naar het effect van door de bedrijfsarts toepasbare leefstijlinterventies gericht op een gezonder voedingspatroon bij werknemers. Op basis van een literatuuronderzoek wordt geconcludeerd dat voedingsinterventies gericht op het verbeteren van de groente- en fruitconsumptie en/of op het verminderen van de vetconsumptie effectief zijn op de consumptie van groente en fruit, respectievelijk de inname van vet. Interventies gericht op gezonde voeding hebben uitsluitend een gunstig effect op lichaamsgewicht indien de interventie tevens gericht is op andere leefstijlaspecten, waaronder voornamelijk stimulering van meer bewegen en kunnen daarmee bijdragen aan de preventie van overgewicht. Het bewijs voor een effect op bloeddruk, cholesterolgehalte en werkplekgerelateerde uitkomstmaten ontbreekt vooralsnog, mede als gevolg van het beperkte aantal onderzoeken op dit terrein. In Nederland zijn diverse partijen actief in het ontwikkelen van voedingsinterventies. Gedegen evaluaties van deze interventies vinden echter nauwelijks plaats. Aangezien arbodiensten weinig tot geen ervaring hebben in het inzetten van interventies ter stimulering van gezonde voeding, is het wenselijk dat richtlijnen ontwikkeld worden waarbij rekening wordt gehouden met de haalbaarheid in de bedrijfsgezondheidszorg.
Subject
Veilig en Gezond Werken
Lifestyle
Nederland
Bedrijfsgezondheidszorg
Voeding
Voedingshygiene
Voedingsleer
Lichaamsgewicht
Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding
GVO
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:5d05dc7e-e6b3-42b5-8ad5-7e49ed66f862
DOI
https://doi.org/10.1007/bf03074399
TNO identifier
277598
Source
TBV: Tijdschrift voor bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde, 14 (14), 243-249
Document type
article