Title
Schaaldierallergie en het risico op voedselallergie bij consumptie van nieuwe eiwitten [Allergy to shellfish and the risk of food allergy in consumption of new proteins]
Author
Broekman, H.
Verhoeckx, K.
Gaspari, M.
den Hartog Jager, S.
Houben, G.
Knulst, A.
Publication year
2014
Abstract
Patients with a shrimp allergy, can also react to similar allergens from other crustaceans, shellfish or mollusks. Due to the quest for new protein sources, insects are being looked at to see if they could be a source for these proteins. In vitro studies show that the crustacean allergic patients are at risk to develop allergic symptoms when consuming these proteins, because of the similarity between allergens in shellfish and insects.
Patiƫnten met een allergie voor garnalen reageren vaak ook op overeenkomstige allergenen in andere schaaldieren en ook schelp- en weekdieren. Gezien de vraag naar nieuwe eiwitten worden de insecten als mogelijk nieuwe voedingsbron onderzocht. In-vitro-onderzoek laat zien dat deze groep patiƫnten ook een risico loopt op allergische klachten bij het eten van deze eiwitten, door de gelijkenis van de allergenen tussen schaaldieren en insecten.
Subject
Life
MSB - Microbiology and Systems Biology RAPID - Risk Assessment Products in Development
ELSS - Earth, Life and Social Sciences
Food and Nutrition
Nutrition
Healthy Living
Voedselallergie
Schaaldierallergie
Nieuwe eiwitten
Insecten als humane voeding
Food-allergy
New proteins
Insects as food
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:0867a0a5-120c-492a-b049-e10e8601571d
TNO identifier
507668
Source
Nederlands tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie, 24 (5), 247-249
Document type
article