Title
Individueel roosteren in de uitzendbranche
Author
de Graaf, B.
Goudswaard, A.
Verbiest, S.
Vaas, F.
de Leede, J.
Publication year
2012
Abstract
Individueel roosteren betekent dat medewerkers binnen bedrijfsspecifieke kaders meer zeggenschap over de eigen werktijden hebben dan bij traditionele roostermethoden, waarbij een roosteraar op basis van cao-afspraken vaststelt wie wanneer verwacht wordt te werken. Medewerkers kunnen hierdoor werk en privé beter op elkaar afstemmen. Aan de andere kant zijn werkgevers beter in staat de beschikbare menscapaciteit optimaal te laten aansluiten bij de werkvoorraad of bezettingsbehoefte. Bij uitzendbureaus komt individueel roosteren steeds meer in de belangstelling te staan omdat ook steeds meer klanten van uitzenders er toe overgaan. Uitzenders willen kunnen meebewegen en anticiperen op deze ontwikkeling. Daarbij komt dat individueel roosteren ook voor uitzenders en uitzendmedewerkers voordelen lijkt te bieden. Een betere aansluiting met de individuele behoeften en wensen van uitzendmedewerkers ten aanzien van hun werktijden kan het uitzendbureau helpen om – in een krappe arbeidsmarkt – uitzendmedewerkers aan zich te binden. Tegelijkertijd kan individueel roosteren een behoorlijke efficiencywinst opleveren in het planningsproces van het uitzendbureau. Deze brochure is bedoeld voor directeuren, HR managers, leidinggevenden, strategen en planners van uitzendbureaus die willen weten wat de mogelijkheden en consequenties zijn van individueel roosteren in het algemeen en in het bijzonder toegepast op uitzendmedewerkers. In deze brochure willen we uitzenders laten kennismaken met de diverse vormen van individueel roosteren die in de praktijk in Nederland worden toegepast. Aan de hand van drie voorbeelden van uitzendbureaus die nu al met individueel roosteren werken, zullen we schetsen wat daarvan bij uitzendwerk past en wat de aandachtspunten zijn vooral bij de implementatie. We stippen ook de kansen voor de toekomst aan.
Subject
Roosteren
Werknemers
Uitzendbureau
Work and Employment
Healthy Living
Organisation
SP - Sustainable Productivity
BSS - Behavioural and Societal Sciences
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:87491c0f-dc83-40bd-8f81-81e423a66302
TNO identifier
745522
Publisher
TNO ; ABU, Hoofddorp
Document type
other