Title
Metabolic inflammation in hepatic and vascular disorders: Strategies to attenuate disease development [Metabole ziekten voorkomen door gezonder te eten]
Author
Morrison, M.C.
Publication year
2016
Abstract
Over the past few decades it has become increasingly clear that inflammation – a normal and essential defense mechanism that protects the body from infection and injury – can also be triggered by nutrients and dietary surplus, an inflammatory state that is referred to as metabolic inflammation. This chronic low-grade inflammatory state is considered to be of great importance in the development of obesity-related diseases such as type 2 diabetes, non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and cardiovascular disease (CVD). However, much remains unknown about the origin and mechanisms of metabolic overload and inflammation. The aim of this thesis was to further our understanding of metabolic inflammation and investigate the effects of interventions targeted to different aspects of metabolic inflammation. We investigated several routes of intervention in metabolic inflammation using both pharmaceutical and nutraceutical approaches, and assessed their value in the attenuation of metabolic disease development focusing on NAFLD and CVD as main disease endpoints. We show that interventions that are able to suppress the inflammatory response to metabolic overload form a powerful tool to attenuate disease progression and may therefore be valuable in the prevention and/or retardation of metabolic disease development.
Bij de preventie of behandeling van metabole ziekten zoals type 2 diabetes, leververvetting en aderverkalking denken we al gauw aan medicijnen. Maar ook het aanpassen van ons voedingspatroon kan helpen om de ontwikkeling van metabole ziekten tegen te gaan, of om de onderliggende processen in ieder geval af te remmen. Dat concludeert Martine Morrison in haar onderzoek naar de rol van metabole ontsteking in de ontwikkeling van metabole ziekten. Met de wereldwijde toename van ernstig overgewicht en obesitas neemt ook het aantal mensen met obesitas-gerelateerde metabole ziekten toe. Wetenschappers vermoeden dat metabole ontsteking – de ontstekingsreactie die plaatsvindt op overbelasting van de stofwisseling door het nuttigen van excessief veel koolhydraten, vetten en/of eiwitten – een belangrijke rol speelt in het ontstaan van deze ziekten. Maar hoe metabole ontsteking precies ontstaat, en hoe dit proces gestopt kan worden, is nog onbekend. Morrison onderzocht dat in proefdieronderzoek. Ze was vooral benieuwd of en hoe voedingsinterventies kunnen helpen om metabole ontsteking tegen te gaan. Morrison laat zien dat interventies die de ontstekingsreactie op metabole overbelasting kunnen onderdrukken een krachtige methode bieden om ziekteontwikkeling te remmen. Zo concludeert zij onder andere dat onverzadigde pompoenzaadolie en een extract van de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus L.) leververvetting en leverontsteking verminderen. In beide producten zitten fytochemicaliën met anti-ontstekingseigenschappen. De gunstige effecten komen waarschijnlijk door een afname van de ophoping en kristallisatie van vrije cholesterol in de lever. Het onderzoek laat zien dat aanpassingen in het voedingspatroon mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling van metabole ziekten, naast of in plaats van medicijnen.
Subject
ELSS - Earth, Life and Social Sciences
Life
Healthy Living
Biomedical Innovation
Nutrition
MHR - Metabolic Health Research
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:828503ac-9654-4bd9-a41b-31289c290a29
TNO identifier
534204
Publisher
Rijksuniversiteit, Groningen
ISBN
9789036786683
Bibliographical note
Mis hfdst 4+8 nog embargo tot 30/03/2017 (hfdst 2 artikel)embargo afgelopen maar nog niet op internet
Document type
doctoral thesis