Title
Gezond, gezonder, gezondst? Wat zijn gezonde roosters?
Author
Verbiest, S.
Goudswaard, A.
Kooij-de Bode, H.
de Looze, M.P.
Bosch, T.
Blok, M.
Publication year
2013
Abstract
Veel organisaties zijn om uiteenlopende redenen op zoek naar nieuwe roosters of roosteraanpassingen. Naast een vergrijzend personeelsbestand, kan het gaan om redenen als behoefte aan meerflexibiliteit in de bezetting, noodzaaktot langere openingstijden voor de klanten, of noodzaak tot kostenbesparing door een eficiëntere inzet van personeel (Goudswaard et al., zon). ongeacht de aard van de achterliggende reden, is het van belang om de mogelijke implicaties van een nieuw rooster voor de gezondheid van individuele medewerkers in het oog te houden. tJit de literatuur is bekend dat het werken op onregelmatige tijden verhoogde gezondheidsrisico's met zich meebrengt (Boivin et al., zooT; Bambra et al., zooS). Ook wordt in de wetenschappelijke literatuur gesuggereerd dat ouderen een lagere tolerantie hebben voor onregelmatig werk (Bonneþnd et a!.,zoo6).
Subject
BSS - Behavioural and Societal Sciences
Organisation
Healthy Living
Work and Employment
Roosters
Gezondheid
Flexibiliteit
Werknemers
SP - Sustainable Productivity
To reference this document use:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:06f932d9-94ba-49b0-b96b-f35f49d6fdac
TNO identifier
487367
Source
Tijdschrift voor HRM, 16 (16), 63-77
Document type
article